envi

de la capăt, cu alineat

In primul rand, o definitie din cartea de capatai:

SARCÁSM, sarcasme, s.n. 1. Ironie aspră, usturătoare; batjocură necruțătoare. 2. Vorbă, frază, expresie sarcastică. – Din fr. sarcasme, lat. sarcasmus.

sarcasm

Prima idee care-mi vine minte e ca sarcasmul e folosit ca o metoda de a-ti expune exact ceea ce gandesti, avand totusi, daca e nevoie, alibiul faptul ca “am fost… sarcastic”(un fel de “glumeam”) Asadar, teoretic, e o metoda defensiva, in sensul ca putem spune ce vrem, ascunzandu-ne sub mantaua acestui procedeu. Omul se supara foarte repede atunci cand i se spun lucruri dure si crude, chit ca ele sunt adevarate. Asa ca luam frumos ceea ce vrem sa spunem, ii conferim un ton aidoma unui ranjet pe fata, il spunem si, in caz de avarie, luam frumos pozitia omului sarcastic, invaluind toata treaba c-un aer de “mai putin jignitor” decat suna. Un fel de agresivitate pasiva care inteapa mai putin.

Sarcasmul, altauri de simtul umorului, e o marca a omului inteligent. Pe de alta parte, avand in vedere cotidianul, as spune ca ambele sunt pe moarte. Cineva imi spunea chiar, intr-un acces de insecuritate si inadaptabilitate, probabil, ca sarcasmul e o modalitate prin care cineva sa se poate invalui intr-o aura de om mare la stat si la sfat, minimalizandu-le orice calitate celor din jur. Foarte fals!

In primul rand, nu sunt de acord cu cei care, dintr-un motiv sau altul, nu spun exact ceea ce gandesc. Imi place sa vad oameni care spun exact ceea ce le trece prin cap, cu singura conditie ca aceste lucruri sa fie reale si intemeiate, nu doar spuse pentru a-ti auzi vocea sau pentru a jigni gratuit(atunci e vorba de prostie si de complexul inferioritatii). Atat timp cat o opinie are un fundament real si argumentat, zi-o! N-are sens sa te feresti de… nimic. Sigur ca asta s-ar putea sa nu placa, e adevarat, dar la urma urmei, cine te place, sa te placa pentru ca esti cum esti. Acum, sarcasmul, din pacate, e exact pentru asta folosit: un alibi in caz ca tinta pune botul, cum se zice-n popor. Chestiune care iarasi imi scapa…

Umorul e o arta, sarcasmul asemenea. Dar moare… Nu oricine poate sa o faca, asemeni ideii ca nu oricine poate desena, canta si asa mai departe. Din pacate, utilizarea-i este pocita de faptul ca, ei bine, putini mai stiu ce e de fapt. Sarcasmul e total diferit fata de jignire. Sarcasmul denota un om inteligent, pe de-o parte si, pe de alta, ar trebui sa fie constructiv si in cel mai rau caz, amuzant. Notiunile insa se cam confunda astazi si toata schema e ca, daca esti slobod la gura si zici ce vrei, esti un smecher sarcastic, un inteligent cu staif de pamfletar. Nimic mai fals! Ideea de sarcasm – si, din pacate, chiar si cea de umor – e din ce in ce mai prost inteleasa.

Ce e sarcasmul? Cine mai e sarcastic in ziua de azi (pe teveu, la radio, oriunde)? Mai putem vorbi de sarcasm ca o arta, sau e de fapt un colt dupa care ne ascundem cand interlocutorul tipa “au!”?


Etichete: , , , ,
envi on December - 16 - 2009
categories: opinii

11 Responses to “de ce folosesc oamenii sarcasmul?”

 1. newdada says:

  Fain zis/scris! :)

 2. Ionut says:

  Doar cei ce au creier pot fi si sarcastici! :)

 3. klubbingman says:

  e o perdea faina sarcasmul asta. bine, de indicat cred si eu ca mai bine ii spui omului direct ce ai de zis, fara alte complicatii.
  articol fain.

 4. Pavel says:

  Limba romana e “jucausa” si fiecare poate intelege ce vrea din unele cuvinte. Chiar si din sacarsm se poate ajunge la altceva. Umor sau jignire.

  • envi says:

   pai eu cam asta voiam sa zic, anume ca sarcasmul e prost inteles. notiunea in sine e folosita eronat si multi au impresia ca sunt sarcastici cand de fapt sunt niste neciopliti cu aere de barbati pamfletari. sarcasmul efectiv e o mancare de peste nitel mai complexa.

 5. krossfire says:

  Sarcasmul nu e singurul ”in groapa”. Adauga la el ironia fina , umorul sec (nu, ala cu elefantul care taia nu stiu ce nu e un banc sec) si umorul negru de calitate. Pe scurt, umorul inteligent, in orice forma si cu orice scop moare in defavoarea loviturii la testicule…

  • envi says:

   da, tocmai antonimul sutului in fund invaluit de metafora “pas inainte”. cu sutul in testicule n-ai ce face, doar femeile scapa de hartuitori. in rest, pe de-o parte e dovada de lasitate, pe de alta parte nu ajuta, nu construieste.

 6. Neamtu' says:

  Sarcasmul este acea stare de rautate pe care o amesteci cu gluma. Iese, la final, o gluma rautacioasa, nu mai putin funny decat o gluma obisnuita. Cel putin pentru CEILALTI, nu pentru persoana care este tinta glumei. Sarcasmul e bun, exista la romani de cand s-auinventat ei, fara sarcasm eu cred ca am disparea…

  • envi says:

   sarcasmul, dupa cum spuneam in articol, e o arta. o arta, de obicei, pe langa placerea vizuala, transmite si alte mesaje subconstientului, printre care inspiratie, invataminte si pasiune. probabil vei crede ca exagerez, dar eu zic totusi ca nu e vorba de asta. Caragiale si-a etalat opera tocmai pe fundamentul umorului si sarcasmului. Este ca azi il tot evocam si au iesit termeni bazati pe numele sau care definesc stilul sau unic?!

   Ei, acel gen de sarcasm condamna, invatand astfel cititorul sau privitorul expunerilor vizuale ale operelor. Mai regasesti ceva de genul asta azi? Invataminte, chestii?

 7. ibogdan says:

  100% de acord cu tine, iti trebuie putin cap ca sa apreciezi o gluma/replica sarcastica bine construita. Dar ce sa faci, la noi glumele de santier is “in trend”.
  Uite aici un site pe care mai gasesti sarcasm de calitate http://www.sarcasmsociety.com/, in engleza din nefericire.
  Keep up the good work! (daca mai scrii aici)

 8. Ironia si sarcasmul nu sunt altceva decat invidie si frustrare puse in cuvine. N-am spus-o eu ci un practician intr-ale comportamentelor sociale. Eu cred ca e prea putin important insa cat de “inteligente’ sunt acele cuvinte, cum sunt formulate acele cuvinte caci pana la urma ele nu fac altceva decat sa ascunda defectele “sarcasticului”
  Priviti in aceasta lumina un “sarcastic” data viitoare cand il veti intalni …veti fi uimit(a) de concluzie.

Leave a Reply